IKLAN

CARA NAK BUAT KEK GULA HANGUS MUDAH

Pakai senduk nanti senduk tu melekat kadang-kadang. 2 cawan air panas.


Pin On Kek

Kek Gula Hangus atau Kek Sarang Semut jugak dikenali sebagai Kek Sarang LebahResepinya nampak mudah tapi kalau silap gaya sarangnya memang tak menjadiKali ini saya nak kongsikan resepi yang cepat dan mudahdan kejadiannya sarangnya yang awesomeKalau sebelum saya menggunakan resepi versi satu lagi tetapi menggunakan.

. Cara Membuat Kek Gula Hangus. Resepi Kek Gula HangusUntuk maklumat lanjut resepi. Resipi Kek Gula Hangus Cara Paling Mudah Guna Rice Cooker Je.

Hasilnya pun nampak sempurna. Cara penyediaan resepi apam gula hangus. Nampak sedap dan gebu kan.

- Masukkan 2 cawan gula dalam kuali yang besar hidupkan api sedang biarkan sampai gula tu. Kemudian masukkan air dan kacau hingga gula cair dan larutGuna api besar dan bila semua larut baru tutup api. Kali ini RASA akan kongsikan satu resipi kek sarang semut yang tidak perlu perap selama 4 jam.

Bila sudah cair dan perang masukkan air panas hati-hati bila meletakkan air panas sebab dia akan meletup-letup. Sering dibuat untuk hidangan tetamu kalau kenduri kecil-kecil di kampung. Cara Mudah Buat Kek Gula Hangus.

Kek sarang semut yang juga dipanggil sebagai kek gula hangus tentu sahaja menjadi pilihan orang ramai. -buat pilihan kekkuih-order melalui whatsApp sahaja-tunggu feedback -setelah semua syarat harga dipersetujui barulah bayaran dibuat-untuk tempahan kurang 50pcs bayaran penuh diperlukan. Lebih istimewa lagi resipi ini dimasak tanpa ketuharHanya perlu kukus sahaja.

Apapun kalau korang rasa nak cuba resepi yang macam tak jadi bolehlah mencuba di rumah. Buka api perlahan dan sederhana dan didihkan sambil gerak-gerakkan periuk supaya gula dan air sebati. Mula mula buat gula hangus terlebih dahuluMenggunakan kuali atau periuk cairkan gula hingga keperangan guna api kecil sahaja Apabila gula mencair keseluruhan masukkan air panas semasa masukkan air panas gula akan berketul kacau dan biarkan gula larut semula.

1 Kacau Bahan Pertama sekali korang cairkan 1cawan gula pasir guna api sederhana hingga hangus keperangan. 2 sudu besar margerin atau mentega. 84 likes 4 talking about this.

Sediakan pengisar yang kering dan bersih. Panaskan periuk kecil dengan api sederhanaMasukkan gula dan masak hingga hangus hangus bukan hangit 2. Ketepikan hingga sejuk 3.

BTW thanks for sharing sis. Tak sabar pulak nak berceritaini satu lagi kek yang wani buat untuk raya. Cara-cara buat sos karamel.

Rupanya kena bagi rehat sekejap ye utk cook semula. Hari tu mak buat Resepi Kek Sarang Semut Mudah Guna Blender. Ingat masa wani kecik-kecik bonda wani dulu siap tempah dengan kakak dia kek gula hangus ni.

Cara - cara untuk membuat kek gula hangus kukus. Tempoh sekurang-kurangnya 3 hari - untuk tempahan lebih 50 pcs deposit 50 diperlukan. Masukan mentega dan biarkan mentega larutTutup api dan ketepikan sebentar.

Kek ni dah jadi hidangan wajib atas meja masa raya. Masukkan air dan kemudian gula kedalam periuk. Malah resipi Kek Sarang Semut ini.

Induction cooker senang nak adjust suhu sikit. Dulu mil pernah ajar buat kek gula hangus tapi aku tak pernah cuba sebab takut nak buat gula hangus tapi masa nak buat apam gula hangus aku cuba-cuba lepas tu baru tahu caranya. Cara Mudah Buat Kuih Apam Gula Hangus Dengan Sukatan Cawan-AlhamdulillahHaihSeronoknya perasaan time taip post kali ini sebab masih terkenang-kenang kejayaan kecil saya dapat buat kuih apam gula hangus yang gebus sedap dan sangat moist teksturnyapheww.

Semasa adunan gula sedang disejukkan saya merasa sedikit air gulanya memang sangat sedap dengan rasa karamel. Bila gula dah cairatau perangmasukkan air panas hati-hati. Kek ni memang nostalgia lah dari kecil sampai besar.

Bayaran selebihnya perlu dijelaskan sebelum pengambilan. Tak berapa nak jadi sbb once button cook tu naik kek belum masak. Jom lihat cara membuatnya.

Untuk dapatkan kek yang banyak jalur sarangnya dalam keadaan cantik dan gebu adunan kek akan diperap dulu selama 1 jam sebelum dibakar. 1 cawan air panas. Kek Buah Kak Leen versi Kukus kali ini sangat lembab sedap dan tahan lama walaupun hanya dibiarkan di atas meja.

Hanguskan gula guna api sederhana perlahan. Bukan selalunya kek gula hangus sarang semut ni hangus ke. Kek sarang semut ni antara kek legend juga.

Kemudian kecilkan api dan tuang 1. Kek buah kukus dah siap nanti wani sharekan kat sini. Gula putih - 1 cawan 200 gram 2.

Finally sendal dgn garfu to ensure butang cook tu menyala. Sedap nampak Kek Sarang Semut Kek Gula Hangus versi kukus perkongsian FB Empayar Annur ni. Hehe ni pakai induction cooker.

Bila gula sudah larut tutup api dan masukkan butter biarkan sejuk pada suhu bilik. Tapi kan rupa kek nie macam tak hangus ja. Air - 1 cawan 250 ml 3.

Tekan lagi dia asyik keep warm. Ikuti langkah di bawah dengan teratur. RESEPI KEK SARANG SEMUT ATAU GULA HANGUS.

KEK SARANG SEMUTGULA HANGUS. Pernah buat kek gula hangus guna RC. Resepi Apam Gula Hangus Mudah Sukatan Cawan Bahan A Untuk Dijadikan Gula Hangus 1 cawan gula 1 cawan air panas Bahan B Dikisar 12 cawan minyak masak atau minyak jagung 2 sudu butter 2 biji telur 2 sudu besar susu pekat Bahan C Diayak Bersama 1 12 cawan tepung gandum 1 sudu teh soda bikarbonat Cara Buat apam Gula Hangus Kukus 1.

Walaupun ada yang mengatakan ia agak sukar untuk dibuat tetapi bila dimakan ia memberi satu kepuasan yang tidak terhingga. Ok jom kita tengok macam mana nak buat resipi kek sarang semut ni.


Pin On Kek Gula Hangus


Pin On Cake


Pin On Kek


Pin On Recipe


Pin On Cake


Pin On Kek


Pin On Resepi Kek Gula Hangus Kukus Kek Sarang Semut Kukus


Pin On Kek Sarang Semut


Pin Di Kek Gula Hangus Kukus

Belum ada Komentar untuk "CARA NAK BUAT KEK GULA HANGUS MUDAH"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel